Wspieramy

Praca dla Polski PDF Drukuj Email
Poniedziałek, 14. Listopad 2011 08:43

O nas

Ruch Obywatelski    "PRACA dla POLSKI"    jest efektem rozgoryczenia społeczeństwa funkcjonowaniem Państwa oraz narastającymi problemami gospodarczymi i społecznymi.

Wkrótce zaprezentujemy Państwu ideę Ruchu, jego założenia programowe oraz możliwości nawiązania kontaktu z Pełnomocnikami Ruchu w poszczególnych regionach. Lista osób gotowych działać w naszej formacji jest ciągle otwarta i pozostaje do Państwa dyspozycji.

10 października b.r. w Gdańsku mimo zakłóceń przez zwolenników PO odbył się Kongres Założycielski Ruchu Obywatelskiego "Praca dla Polski". Aby sprostać nadziejom związanym z powstaniem Ruchu - serdecznie zachęcamy do dołączenia do nas. Wspólnie jesteśmy w stanie budować nowy wymiar odpowiedzialności za Kraj i sprawy jego obywateli.

Jesteśmy otwarci na osoby bezpartyjne i nie pełniące w przeszłości istotnych funkcji w jakiejkolwiek partii politycznej. Chcemy zbudować formację nastawioną na aktywną działalność na rzecz Państwa, troszczącą się o sprawy jego obywateli oraz gotową podejmować wyzwania współdecydowania o przyszłości Polski. Dalecy jesteśmy od podsycania awantur i konfliktów międzypartyjnych, ponieważ ponad sprawami naszej organizacji, stawiamy sprawy Kraju.

W czasie, kiedy przedsiębiorcy zdani są na walkę z budzącym wiele kontrowersji systemem zarządzania Państwem, niejasnymi, a niejednokrottnie sprzecznymi ze sobą przepisami prawnymi, wysokimi podatkami tłumiącymi mozliwość rozwoju gospodarki - nie czas na dysputy dotyczące spraw marginalnych i nie mających większego znaczenia dla rozwoju Rzeczpospolitej. W czasie, kiedy miliony Polaków szuka pracy, kiedy mlodzież zmuszona jest do emigracji w poszukiwaniu swojej lepszej przyszłości poza Ojczyzną i kiedy zamiast autentycznych działań na rzecz rodziny - wymyśla się różnego rodzaju "becikowe" zamiast otwierać kolejne żłobki i przedszkola - nie wolno nam stać z boku. W sytuacji, kiedy przestępca ma większe prawa od swojej ofiary, kiedy sądy nie potrafią wyegzekwować poszanowania prawa własności, bezpieczeństwa i nietykalności zwyczajnych ludzi - politycy dyskutują o sprawach przebrzmiałych i nie mających znaczenia dla przeciętnego obywatela.

Ruch Obywatelski "PRACA dla POLSKI" wychodzi naprzeciw potrzebom polskiej inteligencji - pracownikom slużby zdrowia i nauczycielom; przedsiębiorcom - rzemieślnikom, kupcom, wlaścicielom niedużych zakładów produkcyjnych, będących siłą polskiej gospodarki; pracownikom najemnym - którzy nie mogą mieć pewności o swoją przyszłość; osobom bezrobotnym nie z własnej winy, a poszukującym pracy;  młodzieży zmuszonej do emigracji lub przyjmowania pracy poniżej ich mozliwości, wyksztaloceniu i umiejętności zawodowych. W tym samym czasie parlamentarzyści korzystają z bezpłatnych lotów samolotami, bezpłatnych przejazdów a ich rodziny leczone są w rządowych klinikach.

Reforma systemu emerytalnego, w tym drastyczne zmiany lub wręcz likwidacja KRUS, pozostaje odległą i jakże kosztowną dla polskiego podatnika perspektywą. Partykularne interesy polityków i określonych grup zawodowych stoją w sprzeczności z równością obywateli wobec prawa i społeczną sprawiedliwością. Zbyt szeroki immunitet parlamentarny stawia polityków - przestępców ponad prawem, a łamanie przepisów drogowych przez posła, czy ministra - zamiast być powodem odebrania mu prawa jazdy - staje się newsem medialnym.

Polska wymaga remontu. Polska wymaga wielkich nakładów pracy. Ale wysiłek w utrzymanie Państwa, w rozwój Rzeczpospolitej mają wkładać nie tylko zwykli obywatele, ale przede wszystkim klasa polityczna. Chcemy (wsparci społecznym zaufaniem) przywrócić właściwe znaczenie takim słowom, jak patriotyzm, uczciwość, pracowitość, sprawiedliwość czy solidarność - zawłaszczanych w bratobójczej, walce politycznej. Nie godzimy się na wykorzystywanie Polaków, narodowych tradycji i publicznych pieniędzy do załatwiania prywatnych spraw i partyjnych interesów. Jednak w tej walce o przywrocenie normalności niezbędne jest nam Państwa wsparcie i zaangażowanie. Nic o Was, bez Was! Wspólnie podejmijmy PRACĘ DLA POLSKI. Wspólnie zawalczmy o pracę dla Polaków. Wspólnie rozpocznijmy odbudowę polskich nadziei.

Rys Ideowy Ruchu

Ruch Obywatelski "Praca dla Polski" jest stowarzyszeniem społecznym zrzeszającym ludzi, dla tórych sprawy publiczne są ważne i na tyle istotne, że nie tylko należy o nich rozmawiać w domach, ale podejmować działania w celu ich należytej realizacji. PdP nie jest więc partią polityczną, ale organizacją społeczną, w szeregach której jest miejsce dla ludzi nieobojętnych, potrafiących patrzeć na sprawy Kraju ponad własnymi, małostkowymi interesami oraz zabiegającymi o godne reprezentowanie interesów zarowno pracodawców jak i pracowników.

PdP jest organizacją dla której polska przedsiębiorczość stoi zdecydowanie wyżej w hierarchii interesów od wielkich sieci zagranicznych - zarówno producenckich jak i handlowych. Sprawy polskiego rzemiosła, handlu, usług wpisujące się w sferę gospodarki narodową leżą głęboko na sercu członków naszego stowarzyszenia. Uważamy, że w naszym Kraju niefortunnie usuwa się w cień ludzi aktywnych, stawiając na zagraniczny kapitał i obce firmy. Taka postawa w naszej ocenie godzi w nasze interesy gospodarcze, ale również staje się powodem zwiększonego bezrobocia oraz niejednokrotnie wyzyskiwania polskich pracowników.

Nie chcąc być związkiem zawodowym, wsłuchujemy się w głos nie tylko osób pozostających bez pracy, niskoopłacanych czy zatrudnionych w szarej strefie. Chcemy słyszeć również głos waścicieli małych i średnich firm, niejednokrotnie firm rodzinnych, bo jedynie umiejętność pogodzenia interesów pracodawców i pracobiorców daje gwarancję zrównoważonego rozwoju i stabilizacji społecznej.

Bliskie naszemu sercu są sprawy Polski, naszej Ojczyzny. Chcemy więc być wyrazicielem opinii ludzi godzących się na zawarte sojusze i członkowstw Polski w Unii Europejskiej, ale z całą stanowczością będziemy bronić narodowych tradycji, zwyczajów i współuczestniczyć w życiu społecznym i obywatelskim Kraju. Tylko silna Polska w Europie Ojczyzn ma rację bytu i jest w stanie przetrwać kazdy kryzys ekonomiczny i poltyczny.

Uwzględniając obecne uwarunkowania geopolityczne, mając w pamięci wydarzenia związane z polską historią, w tym te z wydarzeń tegorocznych - stoimy na stanowisku, że jedynie prowadzony dialog daje szansę na porozumienie i wypracowanie wspólnego, możliwego do przyjęcia przez wszystkie strony stanowiska. Nie opowiadamy się po stronie żadnej z partii politycznych. Pragniemy być bowiem wyrazicielem tej części społeczeństwa, która zaniedbana przez polityków - odsunęła się od brania odpowiedzialności za losy Kraju i swoich małych ojczyzn. Chcemy więc być zarzewiem nowej aktywności Polaków. Chcemy mowić w ich imieniu. Ale biorąc to wszystko pod uwagę - nie uzurpujemy sobie prawa do jedynie słusznej prawdy ani prawa do wyłączności w reprezentowaniu Polaków, jako całego Narodu. Chcemy swoją pracą, swoim politycznym i społecznym oddziaływanie wpływać na kreowanie olskiej rzeczywistości.

Rok 2010 to rok wyborów samorządowych. PdP wystawi własnych kandydatów w tych wyborach. Tak pod szyldem Ruchu Obywatelskiego, jak i na listach innych koitetów wyborczych. mamy szczerą nadzieję, że zauważycie Państwo naszych kandydatów i wesprzecie ich swoim głosem przy urnie wyborczej.

Jako organizacja społeczna nie będąca stronnictwem politycznym zakorzenieni jesteśmy w nauce społecznej Kościoła, a za wartości nadrzęde uznajemy uczciwość, psrawiedliwość, równość wszystkich ludzi wobec siebie i respektujących zasady chrześcijańskie, przekazywane nam z pokolenia na pokolenie. Nie byłoby bowiem współczesnej Europy, nie byłoby dzisiejszej Polski, gdyby nie chrześcijaństwo i Kościół. Uznając jednakże prawo obywateli do ich poglądów i przynależności religijnej - dalecy jesteśmy od dążenia do stawania się organizacją kościelną - wpływającą na Kościół, lub poddającą się wpływowi Kościoła. W ogromnej większości katolicy, budujemy świecką organizację obywatelską dla której sprawy religii nie pozostają jednak ani tabu, ani wstydliwym faktem.

Umiarkowanie, centryzm polityczny, równowaga na lini pracodawca - pracobiorca - to one mają charakteryzować nasze działania. Do ich kreowania zapraszamy więc wszystkich, którym bliskie są ideały sprawiedliwości, uczciwości i opowiedzialności za losy Polski. Zapraszamy w nasze szeregi inteligencję, przedsiębiorców, pracowników najemnych i rolników, ludzi młodych ale również tych doświadczonych życiem! Wspólnie zbudujmy nowy Ruch Obywatelski, który będzie mówił głosem większości Polaków i który będzie wyrazicielem polskiej myśli społeczno-politycznej.

Władze | Kontakt

W  wyniku wyborów dokonanych w trakcie Kongresu Założycielskiego RUCHU OBYWATELSKIEGO "PRACA DLA POLSKI" w skład Zarządu weszli:

1.  SŁAWOMIR ZIEMBIŃSKI (GDAŃSK)         - PRZEWODNICZĄCY
 2.  ELŻBIETA KLECZKOWSKA-SOBIERAJ (WARSZAWA)   - SEKRETARZ GENERALNY
 3.  MIROSŁAWA KNAPP (GDAŃSK)              - SKARBNIK / PEŁNOMOCNIK FINANSOWY/

Kontakt:

Gdańsk:     Sławomir Ziembiński, tel. 604-399-321  Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Zachęcamy Państwa do kontaktu i zaangażowania się w budowaną właśnie inicjatywę obywatelską i społeczną.