Strona Główna Aktualności 2011 Bezrobocie w Rzeczpospolitej Polskiej i jego geneza
Bezrobocie w Rzeczpospolitej Polskiej i jego geneza PDF Drukuj
Wtorek, 22. Marzec 2011 23:58
Powiedział on między innymi, że pieniądze z Europejskiego  Funduszu  Społecznego w znacznej mierze nie są przeznaczane dla bezrobotnych w celu stworzenia przez nich własnego miejsca pracy lub  na szkolenia w innym potrzebnym na rynku pracy zawodzie.  Korzystają z nich urzędy, samorządy terytorialne organizując dla swoich pracowników różnego rodzaju szkolenia i kupują sobie urzędowe  nowe komputery (bardzo często załatwiając różne sprawy w urzędzie słyszy się PRACOWNIK JEST NA SZKOLENIU, studia podyplomowe-czyli studia po studiach.

Min Jolanta Fedak obcięła na rok 2011 w budżecie środki na aktywne  formy zwalczania bezrobocia o 70% ...Powiatowy Urząd Pracy w Gdańsku ma na ten rok 7mln zlotych  ,   a inne w mniejszych miejscowościach jeszcze mniej!!

Przecież to wszystko nie jest za darmo. na to idą ogromne sumy pieniędzy a bezrobotnym obcina się niemiłosiernie środki na aktywizację zawodową. Wymagania jakie muszą spełniać bezrobotni by ubiegać się o uzyskanie środków na aktywizację zawodową są absurdalne. Ewidentnie chodzi o to by skomplikować, zniechęcić i utrudnić bezrobotnemu start na swoim. Ma to ogromny wpływ na rosnące bezrobocie i rosnącą dziurę w budżecie i Państwa i samorządów. Nie są i jedni, i drudzy zainteresowani by przybywało nowych podatników. Musimy liczyć na samych siebie. Jak widać wszystko jest tak skonstruowane by nie pomóc obywatelowi. Sami musimy się organizować i walczyć o swoje.

W  Rzeczpospolitej Polskiej   szkolnictwo średnie jest  dzisiaj FABRYKĄ BEZROBOTNYCH -  polikwidowano większość techników i szkół zawodowych i kształcimy treaz bezrobotnych ,  ale za to z MATURĄ.W Bydgoszczy zlikwidowano ostatnie w Polsce technikum kolejowe!!

Pracodawcy Polscy jak mówił   SŁAWOMIR ZIEMBIŃSKI  z Gdańska , który niedawno uczestniczył w konferencji Konfederacji Pracodawców Polskich  potrzebują na dziś : hydraulików , murarzy , zbrojarzy , kierowców i ...kucharzy.

Maturzysta to człowiek bez zawodu powiększający grono bezrobotnych - co na to Pani minister Katarzyna Hall....

Prezydent Fundacji SŁAWPOL udzielił Panu Markowi Pawłowi Pilaszkowi PEŁNOMOCNICTWA, czyniąc go Dyrektorem  oddziału www.fundacja-slawpol.eu w Warszawie,   Fundacji SŁAWPOL.
W obydwu dnia spotkań brał czynny udział Gen. dyw. ds Jan G. Grudniewski Naczelny Komendant Polskich Drużyn Strzeleckich i Przewodniczący POLSKIEGO RUCHU UWŁASZCZENIOWEGO. Podkreślił on, żę Naród Polski podlega zubożeniu, degradacji gospodarczej, oświatowej i kulturalnej. Właściwie trudno znależć dziedzinę, z której Polak byłby dumny. Zniszczono i sprzedano obcemu kapitałowi  rozwinięte zakłady pracy - zostały one polikwidowane ,  albo wykonują marginalną produkcję .Firmy te dawały  poczucie stabilizacji i rozwoju Polski. Wynikające z tego narastające bezrobocie jest procesem odbierania wolności każdemu obywatelowi a także całemu Narodowi.

Przeciwstawić się temu można , tylko  konsolidując  wszystkie siły społeczne, organizacji pozarządowych i stowarzyszeń.

Pozytywistyczna PRACA ORGANICZNA, PRACA U PODSTAW jest teraz szczególnie aktualna.
NIE MA WOLNOŚCI BEZ WŁASNOŚCI

Zapraszamy do współpracy z www.fundacja-slawpol.eu   prowadzimy pośrednictwo pracy krajowe i zagraniczne i organizujemy szkolenia , jak założyć własną firmą i nie zbankrutować przez pierwsze 2 lata  oraz szkolenia zawodowe. Kontakt : Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.